Pentru detalii si contact sunati acum la

0722.782.625

Sapte reguli pentru a avea un copil destept

La nastere, creierul unui copil contine 100 miliarde de neuroni. in primii ani de viata, creierul va dezvolta mii de miliarde de legaturi intre neuroni (sinapse). Daca cel mic nu este stimulat din punct de vedere intelectual, aceste "conexiuni" nu se mai formeaza. De fiecare data cand parintii ii arata afectiune, sau ii vorbesc, conexiunile cerebrale se dezvolta. in acest fel, copilul isi va imbogati limbajul si capacitatea de gandire.
Cercetatorii americani au elaborat un set de metode prin care parintii pot stimula dezvoltarea intelectuala a celor mici.

1. Raspundeti clar si pe un ton destins la toate intrebarile pe care vi le pune cel mic si fiti atenti la tot ceea ce va spune sau va arata. Acest lucru ii confirma copilului ca observatiile si preocuparile sale sunt importante pentru parinti.

Copilul este interesat de tot ceea ce se intampla in jurul lui si este curios sa afle cat mai multe informatii.

Daca nu sunteti dispusi sa-i oferiti explicatii sau o faceti pe un ton plictisit si iritat, cel mic va ramane cu impresia ca intrebarile lui deranjeaza si nu va mai indrazni sa va mai abordeze.

2. Dezvoltati-i pasiunea pentru carti. La inceput, alegeti carti cu imagini colorate si imitati, impreuna, sunetele specifice animalelor din poze. in acest fel, copilul va scapa de inhibitii.

Cartile sunt o sursa importanta de informatii si il vor ajuta sa-si dezvolte o gandire sanatoasa si un limbaj bogat.

3. In timp ce-i schimbati scutecul, jucati-va cu cel mic si alintati-l. Studiile au aratat ca bebelusii carora nu li se acorda destula afectiune au creierul mai mic decat ar fi normal pentru varsta lor.

Atunci cand plange, reactionati prompt si calm si nu uitati sa-l strangeti in brate si sa-l alintati. In acest mod, el isi va dezvolta sentimentul de siguranta emotionala. Folositi masajul corporal pentru a-l elibera pe cel mic de stres.

S-a demonstrat ca in cazul copiilor nascuti prematur, masajul efectuat de trei ori pe zi ii face sa recupereze mai repede diferentele fata de cei nascuti la termen.

4. Alegeti jucarii care sa-l stimuleze, cum ar fi cuburile colorate. Daca un copil asaza un cub mai mare peste unul mai mic, acestea vor cadea. Daca le asaza corect, va invata ca acesta este modul in care trebuie sa construiasca de acum inainte.

In plus, implicati-l in jocuri care necesita folosirea mainilor. Copiii reactioneaza bine la astfel de activitati.

Tot in joaca, rugati-l sa va ajute in treburile casnice. Punandu-l sa-si aranjeze jucariile, el va invata sa clasifice lucrurile dupa forma si dimensiune.

5. Asigurati-i un mediu inconjurator sigur in perioada in care invata sa mearga. Prin explorarea casei, copilul va deprinde cum sa se orienteze in spatiu. Astfel, va fi capabil sa-si construiasca, mental, o "harta" a mediului in care traieste si sa creeze o relatie cu acesta.

6. Un alt lucru important este sa-i cantati. Miscarile corpului si ale degetelor il vor ajuta sa faca o legatura intre sunet, ritm si dans.
Lasati-l sa se joace cu apa, nisipul si chiar cu noroiul pentru a-l invata principiile de baza ale fizicii si proprietatile diferitelor lichidelor si ale materiilor solide.

7. Adaptati-va ritmul dupa temperamentul copilului. In acest fel, acesta isi va manifesta trairile in mod natural, fara nici o urma de inhibitie.

Faceti ca timpul de odihna si orele de masa sa fie percepute de copil ca lucruri pozitive. Aratati-va incantati atunci cand cel mic invata sa se hraneasca singur, oricata mizerie ar face in jur.


Articol de : Ioana OANCEA, Valentin POPESCU
Sursa:copilul.ro

Niciun comentariu:

Arhivă blog