Pare mai dificil sa tii pasul cu copilul tau, pe masura ce se apropie de varsta adolescentei si devine din ce in ce mai independent. Dar este foarte important ca acum, mai mult decat oricand, sa fii aproape de el. Familia continua sa fie structura de baza in cresterea copilului, oferind dragoste, indrumare si sprijin, in timp ce scoala, noile interese si o viata sociala foarte presanta incep sa capete importanta.
Aceasta conexiune pe care o realizeaza pre-adolescentul in familie ii va da sentimentul de siguranta si ii va creste increderea in sine, elemente esentiale pentru a putea face fata greutatilor vietii.
La ce sa te astepti
Copilul tau pre-adolescent sa va purta deseori ca si cand sfaturile tale nu sunt nici binevenite si nici dorite, si uneori va parea chiar stanjenit de ele. Asa se intampla cand copiii incep sa creada mai mult in ce spun cei de varsta lor si isi doresc mai multa intimitate - asteapta-te ca
Incearca sa nu iei personal aceste schimbari destul de greu de acceptat. Sunt doar semne ale independentei unui copil in crestere. Va trebui sa mai slabesti legaturile si sa ii lasi spatiu, dar nu inseamna ca trebuie sa il lasi complet singur. Inca ai o influenta puternica - numai ca pre - adolescentul va raspunde mai bine la exemple decat la instructiuni. Asa ca pune in practica ceea ce spui si pentru o perioada, spune mai putin.
Daca ii arati copilului tau cum ai vrea sa se comporte - sa comunice respectuos, sa fie bun, sa manance sanatos, sa duca la indeplinire sarcinile zilnice - toate astea fara sa se planga, va fi mai usor pentru fiul sau fiica ta sa preia aceste sfaturi.
Ce poti sa faci
Legatura poate deveni mai puternica cu ajutorul celor mai mici lucruri. Fa-ti timp pentru momente speciale in familie, profita de toate micile rutine zilnice, arata ca iti pasa.
Uite cateva posibile actiuni:
Mesele in familie
Stim ca e obositor dupa o zi lunga la serviciu sa vii acasa sa gatesti. Insa o masa in familie inseamna si timp pretios impreuna cu cei dragi. Asa ca organizeaza-te ca si cand asta ar fi o alta activitate din program. Chiar daca ai comandat ceva din oras, masa se ia tot in familie. Ai putea sa stingi televizorul si sa dai pe silent telefonul. Daca nu se poate in fiecare seara, atunci macar stabileste impreuna cu cei dragi o seara din saptamana in care sa cinati impreuna. Implica-i si pe sotul si copiii tai in toate activitatile, de la gatit pana la stransul mesei. Astfel veti simti cu totii ca faceti parte dintr-o familie, ba chiar o echipa care functioneaza foarte bine.
Ora de culcare
Nu ne asteptam sa iti mai invelesti copilul cand se duce la culcare, insa iti poate fi de ajutor o rutina de seara legata de acest moment. Ati putea sa cititi impreuna sau sa povestiti despre lucrurile care s-au intamplat in cursul zilei si care s-ar putea intampla
Petreceti momentele zilei impreuna
Gaseste lucrurile pe care inca le puteti face impreuna. Alergati impreuna, daca e o activitate care va face placere. Plimbati cainele familiei sau pur si simplu gatiti, inchiriati filme sau uitati-va la un film preferat la televizor. Orice moment poate fi util pentru a afla ce mai gandeste copilul pre-adolescent. De multe ori pe drum spre scoala, in masina, copiii tind sa destainuie problemele cu care se confrunta, pentru ca nu trebuie sa se uite in ochii parintilor, lucru care ii face sa se simta mult mai bine.
Manifestati-va afectiunea
Nu subestima valoarea semnelor verbale dar nu numai, ale afectiunii tale fata de copii. Fiecare cuvant arata copiilor cat de mult sunt iubiti si le da un sentiment de siguranta. Asta nuinseamna insa ca, fiica sau fiul tau nu se vor simti stingheriti de manifestarile de afectiune facute in public. Daca se intampla asa, nu trebuie sa crezi ca e vina ta. Este o reactie normala si ar trebui sa gasesti o alta modalitate de a-ti exprima dragostea si atentia in public. Un zambet poate sa fie un foarte bun mod de a nu stanjeni copilul pre-adolescent. La fel este si recunoasterea calitatilor si a abilitatilor noi dezvoltate. Apreciaza-le momentele in care reusesc si remarca rezultatele.
Pastreaza gradul de implicare
Ramai la curent cu planurile de viitor si visele copilului pre-adolescent. Nu trebuie sa fii presedinte la sedinta cu parintii sau profesor la scoala unde invata copilul tau pentru a ramane implicat in viata lui. E posibil ca pre-adolescentul sa isi doreasca sa participe la activitati la care tu nu participi. E absolut normal. Fii prezent la antrenamente sau alte momente importante din viata scolara sau extra-scolara. Atunci cand nu poti face acest lucru asculta cu atentie tot ce ti se povesteste si arata-ti intelegerea fata de situatiile in care copilul tau a fost dezamagit. Esti unul din putinii oameni care ii poate arata copilului tau ca un esec nu este sfarsitul lucrurilor, ci este un moment probabil la care se gasesc intotdeauna solutii.
Nu judeca
Daca ii cunosti visele si planurile de viitor, trebuie sa te consideri norocos. Dar nu incerca sa iti impui punctul de vedere atunci cand nu esti de acord cu ceva. Exprima-ti punctul de vedere, ca pe orice alta opinie si lasa-ti copilul sa faca alegerea pe care o doreste. Va aprecia mai mult sprijinul dat intr-o situatie dificila decat sfatul contrar intr-o tema care il pasioneaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu