Copiii spun adesea lucruri neadevarate sau 'imprumuta' lucruri care nu le apartin. Ei mint in legatura cu lucrurile marunte, dar si cu situatiile serioase. E greu de inteles la varsta de 4-5 ani de ce parintii se opun acestor lucruri. E o problema grava? Ce e de facut?
de Laura Zaharia
Micile minciuni ale copiilor, de genul 'Nu eu am stricat masinuta! S-a stricat singura!' sau 'L-am vazut pe Scooby-Doo in parc!' arata de cele mai multe ori faptul ca cei mici amesteca fictiunea cu realitatea sau folosesc minciuna pentru a evita ulterioarele pedepse. Abia pe la varsta de 7-8 ani copiii invata adevarata diferenta intre minciuna si adevar. Inainte de aceasta varsta nu se poate spune ca ei 'mint', asa cum ar face-o un adult, pentru ca uneori copiii chiar cred ca vad personaje din desenele animate la ei in camera.
Motivele pentru care mint
Specialistii spun ca un copil minte sau fura din mai multe motive, cum ar fi: pentru a obtine mai multa atentie, stiind ca in felul asta lumea isi va concentra atentia asupra lui, pentru a-i testa pe adulti, pentru a se razbuna sau pentru a iesi in evidenta. Dorintele neimplinite il determina pe copil sa minta pentru a impresiona, in felul acesta el imaginandu-si ca un vis poate deveni realitate. Copilul crede ca este mai important sa castige aprobarea unui adult, folosind o minciuna in detrimentul adevarului.
Este normal pana la un punct!
Nu este un lucru neobisnuit ca un copil in varsta de 4-5 ani sa minta. Pentru ca, la un moment dat, orice copil experimenteaza minciuna. Copiii inteleg altfel decat adultii ce e drept sau nedrept, bun sau rau, moral sau imoral. La aceasta varsta ei isi dezvolta simtul justitiei si al moralitatii si este important ca parintii sa ii sprijine. Copilul trebuie invatat cum poate deveni un om de caracter, dar si cat este de necesar sa respecte adevaratele valori. Cei mici isi imagineaza tot felul de povesti si scenarii fantastice, astfel ca le este dificil sa separe realitatea de fantezie. Copiii adora povestile. Le place foarte mult sa le spuna si sa le asculte. Inventarea povestilor este esentiala pentru dezvoltarea lor psihica.
Ce trebuie facut?
Copilul trebuie sa inteleaga ca va fi iubit chiar si atunci cand face ceva gresit. Parintii trebuie sa fie clari si precisi, accentuand faptul ca doresc sa cunoasca adevarul, chiar daca uneori este neplacut. Acest lucru trebuie sa aiba la baza o deschidere totala, in care celui mic sa i se arate ca este iubit, indiferent ce prostii ar face la gradinita sau in parc. Reactiile adultilor nu trebuie sa fie prea aspre. Frica de pedeapsa poate sa transforme un copil intr-un mincinos desavarsit. Trebuie discutat fiecare incident si explicat de ce un anumit comportament nu este potrivit. Trebuie accentuat faptul ca orice persoana se simte foarte rau atunci cand unul dintre lucrurile sale se pierde, dispare sau este furat.
Rabdare!
Copilul va copia ceea ce vede in comportamentul adultilor din jurul lui. Daca el va vedea ca mama sau tatal sau spun minciuni, cel mic va face la fel. Utilizand exemple concrete si intamplari directe, puteti sa luptati pentru eliminarea obiceiului minciunii. Parintii nu trebuie sa uite ca menirea lor este de a invata copilul, NU de a-l pedepsi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu